Няма никаква авария в АЕЦ Козлодуй, а изключването на 5-и блок е

...
Няма никаква авария в АЕЦ Козлодуй, а изключването на 5-и блок е
Коментари Харесай

Петкова: Спирането на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не е авария

Няма никаква повреда в АЕЦ " Козлодуй ", а изключването на 5-и блок е станало съгласно написаните правила -  задействала се е отбраната на блока при осъществяване на рутинна интервенция. Това изясни пред  БиТиВи енергийният министър Теменужка Петкова. Очаква се в границите на днешния ден хилядникът още веднъж да влезе в паралел. Агенцията по нуклеарно контролиране въпреки всичко ще направи инспекция. 

Петкова съобщи и че е направена нужната организация подаването и производството на електрическа сила да не прекъсва. Няма обитаеми места без електрическо подаване, съобщи още енергийният министър.

Новината за случай в  нуклеарната ни централа   бе обявена рано тази заран от депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.  " Авария е спряла работата на Пети блок ", разгласи ой пред Българска национална телевизия, като разясни, че информацията, която има, е от изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй ". В 1:17 ч при софтуерна интервенция е задействана автоматизираната отбрана на блока. Направени са нужните дейности и работата му отново ще бъде възобновена, изясни Аталай. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да тормози обществото, безапелационен е депутатът.

 

Съобщението на уеб страницата на АЕЦ " Козлодуй " гласи :

На 22.01.2021 година в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ " Козлодуй " бе изключен от енергийната система на страната след задействане на спешната отбрана на реактора. Всички системи на блока са сработили според плановите логаритми. Причината за изключването е задействане на отбрана по време на рутинни интервенции. Няма отклоняване от естествената радиационна конюнктура.

В момента се правят подготвителни действия за пуска на блока, който се възнамерява да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " работи в сходство със съгласувания с " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД график за натоварване.

 

България има два работещи 1000-мегаватови реактора в единствената си атомна електроцентрала. Тя затвори първите четири реактора поради влизането си в Европейски Съюз, с което се отхвърли от половината си нуклеарни мощности. Тази седмица държавното управление реши да изследва построяването на седми реактор в Козлодуй, за който ще бъде употребявано съоръжение, купено за неизградената АЕЦ " Белене ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР